parallax background

بررسی ضدعفونی کننده های شیمیایی

سیستم بویایی انسان
03/11/1399
اسید فسفریک
اسید فسفریک
04/11/1399

ضدعفونی کننده و گندزدای شیمیایی چیست؟


یکی از عوامل تاثیرگذار بر سلامت انسان ضدعفونی بودن محیط زندگی وی از هر گونه باکتری و میکروب است و به همین دلیل است که روش های ضدعفونی کردن و به ویژه مواد شیمیایی موثر در از بین بردن میکروب ها و باکتری ها بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
این مسئله به ویژه در بیمارستان ها که به ذات محیطی آلوده هستند و به دلیل نوع خدماتی که ارائه می دهند و آلودگی های محیطی آن می تواند بر سلامت بیماران و همراهان آنها تاثیر منفی بگذارد، اهمیتی دو چندان دارد. در این دست از محیط ها ضدعفونی بودن محیط و تجهیزات پزشکی با روش های مکانیکی و مواد شیمیایی صورت می گیرد.
در این مقاله قصد داریم بیشتر با مواد شیمیایی که به عنوان ضدعفونی کننده در صنعت و حتی زندگی روزمره ما کاربرد دارند، آشنا شویم. زیرا گاهی شرایطی پیش می آید که انتشار ویروسی همانند کرونا رعایت مسایل بهداشتی و روش صحیح ضدعفونی کردن وسایل در خانه نیز ضرورت می یابد. بنابراین برای افزایش آگاهی در این زمینه با ما همراه باشید.


آشنایی با تعریف دقیق اصطلاحات رایج در زمینه ضدعفونی کردن

شستشو یا پاک کردن : برطرف کردن گرد و غبار، خون یا برخی آلودگی ها از روی اجسام به کمک آب و ماده صابونی
"در زندگی روزانه اغلب این روش به عنوان بهترین روش از بین بردن آلودگی ها معرفی می شود ولی در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی اغلب از روش های دیگر ضدعفونی کردن در کنار شستشو استفاده می شود."
گندزدایی : این روش برای از بین بردن ارگانیسم های بیماری زا که روی اشیا وجود دارند استفاده می شود.
با توجه به تعریف، اغلب گندزدایی در مراکز درمانی کاربرد دارد ولی لازم است بدانید که این روش، استریل شدن کامل سطح مورد نظر را تامین نمی کند و هدف از گندزدایی حداقل کردن خطر عفونت یا فساد محصولات است.
ضدعفونی کردن : در این روش که در زندگی روزمره نیز کارایی دارد برای جلوگیری از عفونت، سطح بافت زنده را با مواد ضدعفونی کننده تمیز می کنند.
لازم است بدانید در روش ضدعفونی کردن هدف متوقف کردن رشد و نمو باکتری های روی بافت زنده است ولی در گندزدایی کشتن و تخریب باکتری ها هدف اصلی است. الکل به عنوان یک ماده گندزدا و ضدعفونی کننده شناخته شده است و به همین دلیل جایگاه خاصی در مصارف خانگی پیدا کرده است.


ویژگی های ضدعفونی کننده مناسب

ترکیبات شیمیایی بسیاری وجود دارد که می توانند روی میکروب ها تاثیر گذاشته و باعث توقف رشد یا از بین رفتن آن ها شود. اما با توجه به اینکه هر ترکیب اثری خاص بر نوع میکروب ها دارد قبل از استفاده از مواد شیمیایی برای ضدعفونی کردن سطوح و از بین بردن میکروب ها می بایست از اثر این مواد شیمیایی آگاهی کاملی کسب شود.
با توجه به اینکه فعالیت میکروب ها و باکتری ها با یکدیگر متفاوت است برای اطمینان از ضدعفونی بودن محیط و از بین بردن کامل میکروب ها باید ماده شیمیایی مناسب با نوع فعالیت میکروب ها را انتخاب نمود. در غیر این صورت ممکن است از ماده ای به عنوان ضدعفونی کننده استفاده شود که با فعالیت میکروب های موجود در محیط سازگار بوده و تاثیری بر توقف رشد آن ها نداشته باشد.


برای انتخاب بهترین ماده شیمیایی چه عواملی را باید در نظر داشت؟

فعالیت ضد میکروبی ماده مورد نظر : اولین فاکتور برای انتخاب ماده ضدعفونی کننده، دارا بودن خاصیت میکروب کشی آن ماده یا ترکیب است. در واقع این ماده باید در غلظت پایین، طیف وسیعی از اثربخشی را همانند ضدقارچ و ضدویروس بودن را برای انواع میکروارگانیسم ها داشته باشد.
دارا بودن قابلیت انحلال در حلال ها : جهت تاثیرگذاری بیشتر یک ترکیب شیمیایی دارای خواص ضدعفونی کننده باید قابلیت حل شدن در آب یا دیگر حلال ها را داشته باشد.
پایدار بودن از نظر فیزیکی و شیمیایی : یکی از موارد مهم برای انتخاب ضدعفونی کننده، پایدار بودن آن است. در واقع این دست از مواد شیمیایی نباید در اثر گذشت زمان تاثیر ضدمیکروبی خود را از دست بدهند. می توان گفت این عامل یکی از مهم ترین عوامل است، زیرا برای این دست از ترکیبات انبارداری و نگهداری به مدت طولانی امری طبیعی است.
عدم ایجاد مسمومیت برای انسان و حیوانات : یک ضدعفونی کننده مناسب باید فقط برای میکروارگانیسم ها اثر سوء داشته باشد و برای سلامت انسان و دیگر حیوانات خطری ایجاد نکند.
یکنواختی در ترکیبات : ضدعفونی کننده ای مناسب است که از نظر پراکندگی ترکیبات دارای فازی یکنواخت باشد. به عبارت دیگر، در هر بار استفاده با مقدار مورد نیاز باید درصد ترکیبات ثابت باشد و بافتی یکنواخت در کل محلول وجود داشته باشد و مثلا ته نشین شدن باعث کاهش این یکنواختی نشود.
فعال بودن در دمای اتاق : ضدعفونی کننده مناسب باید در دمای اتاق فعال باشد و برای تاثیر بر میکروارگانیسم ها نیازی به حرارت دادن آن نباشد.
قابلیت نفوذ : با توجه به اینکه برای ضدعفونی کردن برخی سطوح باید مواد ضدعفونی کننده قابلیت نفوذ به سطوح داخلی را داشته باشد ، این ویژگی یکی از عوامل مهم برای انتخاب ماده ضدعفونی کننده است. درصورت پایین بودن قابلیت نفوذ، اثر آن تنها محدود به سطحی می شود که مواد روی آن استفاده شده است.
عدم آسیب رساندن به سطوح و لوازم : این ترکیبات شیمیایی نباید خاصیت خورندگی داشته و یا باعث تغییر رنگ سطوح شود. به بیان دقیق تر این مواد نباید زنگ زدگی یا بد شکل شدن فلزات را باعث شود یا حتی به بافت و رنگ منسوجات آسیب وارد کند.
بدون بو : بهتر است این دسته از ترکیبات بدون بو بوده و یا بوی مطبوعی را در محیط ایجاد نماید.
دارا بودن قدرت پاک کنندگی : یک ضدعفونی کننده اگر قدرت پاک کنندگی نیز به همراه داشته باشد، اثر نهایی آن بهبود خواهد یافت.
اثر سریع و ماندگار : برای ماده ضدعفونی کننده مهم است که سریع عمل کرده و حتی پس از شستشو اثر خود را حفظ نماید.
در کنار عوامل گفته شده برای انتخاب ضدعفونی کننده مناسب باید برخی نکات دیگر را که بیشتر مربوط به هنگام مصرف می شود نیز در نظر گرفت. به کمک این موارد علاوه بر ضدعفونی شدن بهتر سطوح ، سلامت فرد نیز تامین می شود.


به هنگام استفاده از مواد ضدعفونی کننده به چه مواردی باید توجه کرد؟

• مهم ترین نکته ای که نیاز است در نظر داشته باشید این است که هیچ نوع ماده گندزا یا ضدعفونی کننده نمی تواند بلافاصله تاثیر خود را بر سطوح بگذارد بلکه برای ضدعفونی شدن سطوح به گذشت زمان مشخصی نیاز است.
• با توجه به اینکه دما و غلظت ضدعفونی کننده دو فاکتور مهم در نابودی میکروارگانیسم ها است، توصیه می شود حتما به غلظت پیشنهادی روی بسته ماده ضدعفونی کننده توجه نمایید.
• لازم است بدانید مواد ارگانیک و دیگر آلودگی ها به دلیل پوشاندن عوامل بیماری زا مانع تاثیر ضدعفونی کننده ها می شود.
• در صورت استفاده از محلول های پراکسید هیدروژن و پراستیک اسید حتما باید تهویه مناسبی داشته باشید.
• دقت داشته باشید که نباید هرگز دو محلول ضدعفونی کننده را با هم ترکیب کنید مگر اینکه یکی از این محلول ها الکل باشد.


بررسی برخی از گندزداها و ضدعفونی کننده های شیمیایی پرمصرف

هالوژن ها و مشتقات آن
همان طور که میدانید عناصر کلر، برم، ید و فلوئور در دسته هالوژن ها قرار می گیرند که در این بین کلر و ید بیشترین کاربرد را در ضدعفونی کننده ها دارند. ید از قدیمی ترین و موثرترین ضدعفونی کننده ها است که به صورت کریستال های قهوه ای متمایل به قرمز وجود دارد. میزان حلالیت ید در آب بسیار کم بوده ولی در الکل، اتر، بنزن، گلیسیرین ، اسید استیک و روغن ها حلالیت بالایی دارد.
ید برای ضدعفونی کردن پوست و زخم های کوچک مناسب است.
کلر نیز که قوی ترین ضدعفونی کننده از گروه هالوژن ها است، چه به شکل گاز و چه به صورت ترکیب با مواد دیگر با هدف ضدعفونی کردن مصرف می شود. گاز کلر بیشتر برای ضدعفونی کردن آب آشامیدنی و آب استخرها، ظرف های مورد استفاده در تولید فرآورده های لبنی و همچنین جایگاه حیوانات استفاده می شود.
در کنار گاز کلر مشتقاتی از کلر هستند که از نظر کارایی، در صورت استفاده درست، همانند گاز کلر هستند. به عنوان مثال هیپوکلریت ها که مصرف خانگی و صنعتی دارند و به صورت پودر یا مایع در بازار وجود دارد. نمونه دیگر کلر آمین ها است که ثبات و پایداری بالایی دارند و به همین دلیل در اثر آزاد کردن کلر برای زمان بیشتر اثر ضدعفونی کننده طولانی تری دارد.

• پاک کننده ها
این دسته موادی هستند که مقاومت سطحی محلول ها را کاهش می دهند. از مزیت های این گروه از مواد ضدعفونی کننده می توان به اثر سریع آن، عدم تحریک پوست، مرطوب کردن و نفوذ به منسوجات اشاره کرد.
از نظر شیمیایی این دسته را به پاک کننده های کاتیونی و آنیونی تقسیم می کنند. در پاک کننده های آنیونی قسمت فعال سطحی آن در محلول یون منفی ایجاد میکند و بخش عمده پاک کننده ها مربوط به گروه آنیونی می شود. صابون نمونه بارز این دسته از پاک کننده ها است.
صابون با افزایش قدرت خیس کنندگی آب به امولسیون و متفرق کردن ذرات چربی و کثیفی کمک می کند. به عبارت دقیق تر، ذرات کثیفی و چربی در کف صابون به دام افتاده و با آب کشیدن از سطح مورد نظر خارج می شوند. به منظور افزایش قدرت چربی زدایی صابون ها از مواد شیمیایی مختلفی در ترکیب آنها استفاده می شود.
نوع دیگر پاک کننده ها، پاک کننده های کاتیونی هستند که خاصیت پاک کنندگی آنها در بخش کاتیونی با بار مثبت وجود دارد. این دسته بر میکروب های گرم مثبت و منفی تاثیر دارند ولی نمی توانند بر روی ویروس، قارچ و هاگ ها تاثیر بگذارند.

الکل ها
همان طور که میدانید الکل ها یکی از پرمصرف ترین محلول های ضدعفونی کننده هستند که انواع و درصدهای مختلفی دارند. یکی از فاکتورهای مهم در تاثیرگذاری الکل بر ضدعفونی کردن سطوح، درصد غلظت آن است. برای هر نوع از الکل ها یک درصد مشخص می تواند تاثیر بهتری داشته باشد.
اتانول پرکاربردترین الکل بدین منظور است که مطلوب ترین اثر ضدعفونی کننده خود را در غلظت 70درصد دارد.
الکل دیگر متانول است که در مقایسه با اتانول قدرت ضدعفونی کردن کمتری دارد و از آنجا که ماده ای سمی است و حتی بخار آن می تواند تاثیرات منفی بر روی چشم بگذارد؛ کاربرد چندانی به عنوان ضدعفونی کننده ندارد.
نمونه دیگر پروپانول و ایزوپروپانول الکل است که غلظت هایی بین 40 تا 80درصد برای ضدعفونی کردن پوست مناسب است.
با توجه به اینکه الکل های سنگین تر از پروپانول قابلیت ترکیب با آب در هر نسبتی را ندارند، به عنوان ضدعفونی کننده مصرف نمی شوند.
الکل ها از طریق تخریب ساختمان پروتئین میکروب ها، خاصیت ضدعفونی کننده دارند و این عمل تخریب در صورتی امکانپذیر است کخه درصد مشخصی آب در محلول الکل وجود داشته باشد. به بیان دقیق تر، الکل خالص کمترین تاثیر ممکن را بر میکروب ها دارد.

اکسیدکننده ها
این مواد از طریق آزاد کردن اکسیژن باعث اکسید شدن آنزیم ها و مواد آلی باکتری ها می شوند. از مهم ترین اکسید کننده ها می توان به آب اکسیژنه و پرمنگنات پتاسیم اشاره کرد.
آب اکسیژنه مایع بی رنگی است که قابلیت نفوذ کم و درنتیجه اثر ضدعفونی کنندگی کمی دارد. از محلول آب اکسیژنه با غلظت 10درصد می توان برای ضدعفونی کردن پوست استفاده کرد.
پرمنگنات پتاسیم نیز که به صورت کریستال های بنفش با قابلیت انحلال در آب است، دارای خاصیت ضدعفونی سطحی است.

• فلزات سنگین و مشتقات آنها
املاح فلزات می توانند به از بین بردن میکروب ها کمک کنند. قدرت ضدعفونی کنندگی این دست از ترکیبات به یون های فلزی و شدت یونیزاسیون بستگی دارد. ترکیبات زیادی از فلزات سنگین مانند مشتقات جیوه، مس و نقره خاصیت ضدمیکروبی دارند. در گذشته کلروجیوه یکی از ضدعفونی کننده های مشهور بوده است.

اسیدها
اسیدها از پرکاربردترین ترکیبات در دنیای امروز ما هستند که با توجه به ویژگی هایشان به دلایل مختلفی مصرف می شوند. اغلب از اسیدها به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی متفاوت استفاده می شود. از معروف ترین اسیدهای معدنی که بدین منظور استفاده می شوند، می توان به اسید کلریدریک، اسید سولفوریک، اسید بوریک و اسید کرمیک اشاره کرد.
اسیدهای آلی پرکاربرد که اغلب به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی کاربرد دارند، اسید بنزوئیک، اسید سالیسیلیک و اسید استیک است که به منظور افزایش طول عمر محصولات غذایی به آنها اضافه می شوند.

قلیاها
بازها یا همان ترکیبات قلیایی نیز به دلیل دارا بودن یون هیدروکسیل در ساختار خود بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. براساس تحقیقات انجام شده درصورتی که PH محیط بیشتر از 9 باشد، فعالیت زیستی میکروب ها متوقف می شود. معروف ترین مواد قلیایی که به عنوان ضدعفونی کننده کاربرد دارند عبارتند از : سود مایع ، پتاس، بی کربنات سدیم ، آمونیوم، کربنات سدیم، فسفات سدیم، بوراکس و ...
با توجه به اهمیت ضدعفونی کردن محیط از هرگونه میکروب و ویروس در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی جامع در زمینه محلول های شیمیایی گندزدا و ضدعفونی کننده در اختیارتان قرار دهیم.امیدواریم این اطلاعات بتواند به شما در زمینه انتخاب ماده و روش مناسب گندزدایی کمک نماید.


قیمت و خرید انواع مواد شیمیایی صنعتی و خوراکی

در دنیای امروز بشر مواد شیمیایی جایگاه ویژه ای در صنایع مختلف به دست آورده است. به گونه ای که می توان گفت برای تولید هر محصولی به چند نوع از مواد شیمیایی صنعتی و حتی خوراکی نیاز است. آنچه در اینجا اهمیت دارد، کیفیت و اصل بودن مواد شیمیایی خوراکی و صنعتی مصرفی است که باعث کیفیت بالاتر محصول نهایی می شود.
بازرگانی کیمیا شیمی پایدار یکی از معتبرترین تامین کنندگان مواد شیمیایی است که از ابتدای فعالیت خود همواره کیفیت و اصل بودن مواد عرضه شده را در دستور کار خود قرار داده است. شما می توانید جهت اطلاع از قیمت مواد شیمیایی صنعتی و خوراکی و مشخصات دقیق این محصولات و دریافت آنالیز مصرف آنها با کارشناسان فروش ما تماس حاصل نمایید.


021-77738301
021-77738302
021-77738303

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

استعلام قیمت