parallax background

کربوکسی متیل سلولز در گل حفاری

تمدید یک ماهه مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی
26/04/1400
محلولهای ضدعفونی کننده
12/05/1400


برای اکتشاف و دستیابی به منابع زیرزمینی ارزشمند مانند نفت به حفاری و استخراج این منابع نیاز است. عملیات حفاری خود به ملزومات خاصی نیاز دارد که ازجمله آن می توان به گل حفاری اشاره نمود.
در سیال حفاری، پلیمرهای مختلف طبیعی و طبیعی اصلاح شده همچون نشاسته، کربوکسی متیل سلولز و زانتانگام به کار می رود. البته صمغ گزانتان با وجود دارا بودن ویژگی های خوب رئولوژیکی، به دلیل قیمت بالا به میزان کمتری در عملیات حفاری مصرف می شود. در این مقاله سعی داریم با انواع گل حفاری و ترکیبات افزوده شده به آن مانند کربوکسی متیل سلولز آشنا شویم.


گل حفاری چیست؟

به ترکیبی از مواد شیمیایی آلی و معدنی که در عملیات حفاری چاه های نفت و گاز کاربرد دارد، گل حفاری می گویند. با در نظر گرفتن علت استفاده از گل حفاری در عملیات استخراج باید این گل دارای دو فاز جامد و مایع که پیوسته در سیستم درحال حرکت است، باشد.
برای گل حفاری نقش های مختلفی درنظر گرفته شده است که در زیر برخی از آنها را لیست کرده ایم:
• انتقال کنده های حفاری از ته چاه به سطح زمین
• تمیز کردن انتهای چاه و لوله های حفاری
• روان سازی مته و لوله های حفاری
• کنترل کردن فشارهای زیرزمینی
• خنک نگه داشتن مته و جلوگیری از از سایش لوله توسط دیواره چاه
• اندود کردن دیواره چاه به منظور جلوگیری از ریزش آن
• حداقل کردن ضایعات وارد بر جداره چاه


<

دسته بندی گل حفاری برحسب نوع


با توجه به کاربردهای گفته شده برای گل حفاری، این گل باید خواص رئولوژیکی خاصی داشته باشد که بدین جهت ترکیبات پلیمری مختلفی به آن اضافه می شود. برهمین اساس گل های حفاری را به دو نوع بر پایه آب و برپایه نفت تقسیم می کنند. در این بخش می خواهیم بیشتر با این دو نوع آشنا شویم.


گل های حفاری پایه روغنی

این نوع از گل ها به دلیل تشابه ترکیبات خود با ترکیبات لایه های زیرزمینی که قابلیت برداشت نفت را دارند، بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. گل های پایه روغنی حدود نیم قرن است که در عملیات استخراج و به دلیل عدم تاثیر منفی بر لایه های شیلی، جامدات و لایه های زیرزمینی استفاده می شوند.

مزیت های گل حفاری پایه روغنی
• پایداری دما
• موثر در جلوگیری از ریزش چاه
• عدم نوفوذ زیاد گل به درون سازند
• جلوگیری از ریزش شیل
• موثر در برابر عوامل خورنده

معایب گل حفاری
• هزینه بالا در مدیریت پسماند و تصفیه
• هزینه بالا در انتقال کنده ها به خشکی در حفاری های فراساحلی
• دارا بودن محدودیت های زیست محیطی


گل حفاری برپایه آب

اساس بیشتر گل های حفاری که امروزه در عملیات استخراج نفت استفاده می شوند، آب است و به همین دلیل است که آنها را گل حفاری برپایه آب می نامند. همان طور که میدانید گل حفاری دارای دو فاز جامد و مایع است که در اینجا آب به عنوان فاز مایع می تواند آب معمولی یا آب شور باشد.
فاز جامد گل حفاری را می توان به دو نوع جامدات فعال و غیرفعال تقسیم نمود. جامداتی مانند بنتونیت و ذرات کلوئیدی مانند نشاسته، صمغ و ترکیبات سلولزی که به هنگام ترکیب شدن با آب از خود واکنش نشان داده و به صورت معلق در مایع در می آیند را جامدات فعال می نامند.
درمقابل جامداتی که به منظور افزایش وزن گل به آن اضافه می شوند یا ماسه و بریده سنگ هایی که در حین حفاری به گل اضافه می شوند و درترکیب با آب واکنشی از خود نشان نمی دهند را جامدات غیرفعال می گویند.
گل های برپایه آب بیشتر در چاه های عمیق کاربرد دارند و باید خواص رئولوژیکی مناسب و پایداری حرارتی مناسبی داشته باشند که این خواص را از طریق اضافه کردن خاک رس و پلیمرهای محلول در آب در گل حفاری به وجود می آورند.


پلیمرهای مورد استفاده در گل های حفاری

همان طور که گفته شد پلیمرهای مختلفی به گل حفاری با هدف ایجاد خواص مدنظر اضافه می شوند که نقش این پلیمرها در گل حفاری به ساختار فیزیکی و شیمیایی آنها مرتط است. اغلب پلیمرهای مصرفی در گل های حفاری ترکیبات آلی هستند که برحسب منشا و ساختار به پلیمرهای طبیعی و سنتزی تقسیم می شوند.
پلیمرهای طبیعی : پلیمرهایی که به طور طبیعی و بدون دخالت انسان از منابع طبیعی مانند گیاهان و حیوانات و تخمیرهای باکتریایی تولید می شوند.
گزانتان : پلیمر آلی استخراج شده از منابع مختلف سلولزی و بیوپلیمری طبیعی که به منظور کنترل گرانروی گل حفاری استفاده می شوند. این ترکیب یک پلی ساکارید محلول در آب و نوعی صمغ است که به دلیل دارا بودن خواص رئولوژیکی خاص در صنایع مختلفی کاربرد دارد و درنتیجه می توان گفت از نظر تجاری ترکیبی بسیار بااهمیت است.
گفتنی است با وجود اینکه زانتانگام ترکیبی طبیعی است ولی بیشتر در کارخانه های مواد شیمیایی تولید می شود و در گل حفاری علاوه بر کنترل گرانروی به عنوان عامل تعلیق ساز نیز کاربرد دارد.
نشاسته : این ترکیب نیز یک پلیمر آلی و ترکیب پیچیده ای از کربوهیدرات های نامحلول در آب است که یکی از کاربردهای آن در صنعت حفاری چاه های نفت است. از نشاسته با هدف افزایش گرانروی و کنترل کننده هرزروی آب گل حفاری در عملیات استخراج استفاده می شود.
لازم است بدانید نشاسته درحالت خام در آب نامحلول است. به همین دلیل برای اضافه شدن به گل حفاری از طریق حرارت دادن ساختار آن را شکسته و به صورت یک محصول غیریونی که در آب شیرین و آب شور قابلیت حل شدن دارد، تولید و بسته بندی می کنند.
پلیمرهای طبیعی اصلاح شده : برخی از پلیمرها در آب نامحلول هستند و درنتیجه برای گل های حفاری برپایه آب نامناسب بشمار می روند؛ ولی با اعمال اصلاحاتی بر روی آنها می توان مناسب گل های برپایه آب نمود. بدین منظور به واسطه اصلاح پلیمرها، پلی الکترولیت که همان پلیمر محلول در آب است حاصل می شود. کربوکسی متیل سلولز را می توان مهم ترین پلی الکترولیت در صنعت حفاری دانست.
کربوکسی متیل سلولز پودر سفیدرنگ و بدون بو است که قابلیت تعلیق در آب و عدم تخمیر در شرایط عادی را دارد. در سال های اخیر از نظر اقتصادی بسیار مورد توجه قرار گرفته است و از طریق ایجاد تغییرات در کیفیت آن کاربردهای متنوعی برای این ترکیب تعریف کرده اند.
به عنوان مثال کربوکسی متیل سلولز را می توان در صنایع شوینده، دارویی و خوراکی، صنعت رنگ و رزین، صنعت نساجی و چاپ و تکمیل پارچه، تولید کاشی، سرامیک، سفال و چینی، در صنعت فرش و موکت و کاغذسازی، گل حفاری چاه های نفت، تولید تخته های چندلایه، لوازم آرایشی و چرم مصنوعی و حتی سموم و آفت کش ها به کار برد.
از آنجا که کربوکسی متیل سلولز قابلیت انحلال در آب سرد و گرم را داراست، در مواردی که کنترل گرانروی مد نظر است کاربرد دارد. علاوه براین به عنوان عامل تغلیظ کننده، نگهدارنده آب، حفظ حالت کلوییدی، تثبیت کننده و تعلیق ساز، امولسیون ساز و تشکیل لایه نیز شناخته شده است.
پلیمرهای مصنوعی: در کنار پلیمرهای طبیعی و اصلاح شده می توان از پلیمرهای صنوعی که در طی فرآیندهای شیمیایی و از مشتقات نفتی حاصل می شوند نیز استفاده نمود.


کاربرد کربوکسی متیل سلولز در حفاری چاه های نفت

همان طور که در بالا بیان شد، کربوکسی متیل سلولز در عملیات استخراج با هدف کاهنده هرزروی آب و گل در گل حفاری وجود دارد. هرزروی گل در حفاری به دلیل اختلاف فشار سیال حفاری و سازند، شکاف در سازند و خواص آن رخ می دهد، عاملی موثر در افزایش هزینه ها و از دست رفتن زمان در عملیات شناخته می شود.
کربوکسی متیل سلولز به عنوان عامل مهمی در بهبود کیفیت گل حفاری عمل می کند که از طریق کنترل اتلاف مایع، جذب و نگهداری آب، درزگیری دیواره چاه، تعلیق ساز خاک در کاهش هرزروی آب در گل حفاری ترکیبی موثر است.

قیمت خرید کربوکسی متیل سلولز

در بالا به تمام کاربردهای کربوکسی متیل سلولز اشاره شد. همان طور که از موارد کاربرد آن پیدا است این ترکیب در دو گرید خوراکی و صنعتی تولید و به بازار عرضه می شود. با توجه به نوع کاربردهای کربوکسی متیل سلولز، کیفیت این ماده شیمیایی عامل مهمی در صنایع مختلف به شمار می رود.
بازرگانی کیمیا شیمی پایدار از معتبرترین عرضه کنندگان مواد شیمیایی است که کربوکسی متیل سلولز را در دو گرید خوراکی و صنعتی به قیمت مناسب به بازار عرضه می کند. جهت اطلاع از قیمت و خرید عمده کربوکسی متیل سلولز می توانید با کارشناسان فروش بازرگانی تماس حاصل نمایید.


021-77738301
021-77738302
021-77738303


۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

استعلام قیمت